Compassie & Mindfulness

Een training ter verdieping van mindfulness

WAAROM

Compassie, ook wel mededogen genoemd, is een kwaliteit van het hart die ons kan helpen om met meer gemak en vriendelijkheid aanwezig te zijn in moeilijke situaties in ons leven.

Mindfulness beoefening leert ons: hoe meer we ons verzetten tegen wat onvermijdelijk is, des te meer pijn en lijden dit veroorzaakt.

Omdat pijn en lijden nu eenmaal onvermijdelijk zijn, hebben we vriendelijkheid en compassie voor onszelf en anderen nodig.

Compassie is een algemeen menselijke eigenschap, die bij ieder in aanleg aanwezig is, maar die vaak om allerlei redenen niet tot bloei gekomen is.

Gelukkig kan compassie door beoefening wel ontwikkeld en verdiept worden en dat is het doel van de compassietraining.

PROGRAMMA

De training omvat 8 sessies van 2,5 uur en een stiltedag. De compassietraining is net als de mindfulness training een ervaringsgerichte training.

Er worden oefeningen aangeboden die gericht zijn op het doen groeien van acceptatie en verbondenheid met onszelf en met anderen.

De oefeningen worden afgewisseld met theorie en uitwisseling van ervaringen. Ervaring leert dat thuis oefenen van belang is voor de effectiviteit van de training.

Oefensuggesties met behulp van het werkboek en MP3 bestanden zijn onderdeel van de training.

Geadviseerd wordt om dagelijks 30 minuten aan de oefeningen te besteden.

RESULTAAT

Met deze training versterk je de kwaliteiten van het hart en leer je:

Minder kritisch te zijn naar je zelf

Een mildere en meer vriendelijke houding naar jezelf aan te nemen;

Behulpzame vaardigheden te ontwikkelen in het omgaan met pijn en stress;

Met meer gemak in het leven staan.

WANNEER

Op donderdagavond van 19.00 - 21.30 uur in de bibliotheek van De Refter.

Data: 4-11-25 oktober en 1-8-15-22-29 november.
Op zondag 18 november stiltedag van 10.00 - 16.00 uur.

Alda Teeuwen

In het werken met mensen blijft het een uitdaging om met geduld, rust en liefde in aandacht aanwezig te blijven en af te stemmen. Dit wil ik uitdragen als trainer in de mindfulness-compassietrainingen. In mijn loopbaan heb ik lange tijd als maatschappelijk werker en familietherapeut in een instelling/opvang voor vrouwen met misbruik- en geweldservaringen gewerkt. In de periode die daarop volgde heb ik in de geestelijke gezondheidszorg gewerkt bij 'Pro Persona' in Arnhem. Momenteel werk ik zelfstandig als mindfulness & compassietrainer trainer en familietherapeut. Ik ben opgeleid tot mindfulnesstrainer aan Het Radboud Centrum voor Mindfulness in Nijmegen en tot compassietrainer mbcl door Frits Koster en Erik van den Brink. Certificering: mindfulnesstrainer categorie 1 VMBN compassietrainer MBCL categorie A.

Leen Hermkens

Vanuit mijn achtergrond als maatschappelijk werker in de Jeugdzorg evolueerde ik naar gezins /familietherapeut. Ik werkte langdurig bij inspirerende en innovatieve teams die zowel therapeutisch werk als opleidingswerk uitvoeren (Clasteam Rubicon, Horn en Leren over Leven, Antwerpen/Utrecht). De veerkracht en het zelfhelend vermogen van zowel individuen, gezinnen en families heeft me daarin altijd geraakt en geïnspireerd. Mindfulness en (zelf)compassie sluiten hier mooi bij aan en verdiepen de kwaliteiten om ‘mens te zijn tussen mensen’. Ik ben opgeleid tot mindfulnesstrainer aan Het Radboud Centrum voor Mindfulness in Nijmegen en tot compassietrainer door Frits Koster en Erik van den Brink. Certificering: mindfulnesstrainer categorie 1 VMBN
compassietrainer MBCL categorie A.